Stad Waregem investeert in de Hippodroom

(Bron: HLN)

Stad van het paard Waregem investeert liefst 1,1 miljoen euro in de verdere vernieuwing van de Gaverbeekhippodroom. Er komen 92 nieuwe stallen, terwijl de assepiste wordt opgeknapt. Het is een forse investering. “Maar zeker te verantwoorden, want de drafsport zit weer in de lift in Waregem”, klinkt het.

PETER LANSSENS 6 juli 2017

Het stadsbestuur gelooft in de werking van Waregem Draaft. Die nieuwe vzw pompt weer leven in de drafsport. Door de rennen op zondagen in een periode van mei tot september op te waarderen, met animatie ook. De drafrennen lokten de voorbije jaren vaak weinig volk. “Maar nu is het beter, met iedere zondag duizend tot tweeduizend toeschouwers”, zeggen burgemeester Kurt Vanryckeghem (CD&V) en schepen van Financiën Rik Soens (CD&V).

De 92 nieuwe stallen komen op het domein van hoeve Deraedt, tot tevredenheid van burgemeester Kurt Vanryckeghem en schepen Rik Soens .

De 92 nieuwe stallen komen op het domein van hoeve Deraedt, tot tevredenheid van burgemeester Kurt Vanryckeghem en schepen Rik Soens .

Om de vzw Waregem Draaft nog meer wind in de zeilen te geven, investeert de stad 900.000 euro in 92 stallingen. Ze komen op het domein van hoeve Deraedt in de Verhaeghestraat, palend aan de hippodroom. “Iedere stal wordt 3,5 op 3,5 meter groot”, verduidelijken Soens en Vanryckeghem. “Zodat ze groot genoeg zijn om er paarden ook wat langer te laten verblijven, indien nodig. Denken we maar aan meerdaagse evenementen zoals de jaarlijkse eventing (jumping en dressuur, nvdr.) in september. Er zal in de stallen ook ruimte zijn voor dierenartsen en dopingcontroles. De werken starten in het najaar en zijn tegen de start van het nieuwe drafseizoen op 1 mei 2018 af. Vzw Waregem Draaft onderhoudt de stallen en betaalt als exploitant een aanvaardbare huur aan de stad.”

Geen moment te vroeg

De 92 stallingen komen geen moment te vroeg. Want de hippodroom heeft een tekort aan stallen sinds een deel werd afgebroken om plaats te maken voor een nieuwbouw. Waarin onder meer restaurant L’improviste by David en vanaf het najaar ook een oorlogsmuseum over de rol van het paard tijdens de Eerste Wereldoorlog huizen. Er zijn nu nog twintig stallingen, aan de ingang van de hippodroom in de Verhaeghestraat. Maar ook die oude stallen worden op termijn afgebroken. Stilzitten is dus geen optie. “Want hoe beter de infrastructuur, hoe meer we kwaliteitsvolle paarden en jockeys aantrekken en hoe mee volk er op afkomt”, vervolgen Vanryckeghem en Soens. “We laten in dat kader ook de assepiste (de met fijne assen bedekte renbaan, nvdr.) op de hippodroom grondig vernieuwen. De assepiste krijgt een nieuwe toplaag en een uitwijkstrook van drie meter breed. Voor paarden die in galop gaan en uit wedstrijd genomen moeten worden. Die werken van 200.000 euro vatten eveneens in het najaar aan en zijn eveneens af tegen de start van een nieuw drafseizoen in 2018”, klinkt het. Er zijn nog slechts op vier plaatsen in ons land drafrennen. Dat is naast Waregem ook in Kuurne, Oostende en Ghlin bij Bergen.

(bron: HLN)

De locatie van de events

Holstraat 95

8790 Waregem

Een vraag?