In gesprek met Tom De Rijker

Waregem Draaft in gesprek met Tom De Rijker

Leeftijd: 33 jaar

Woonplaats: Ruiselede

Beroep: Lasser bij Stalinrichting Neirinck

Palmares:              -Kampioen lad-jockeys 2016

                                 -27 overwinningen

                              

 • Ik ben in de drafsport beland door:
  “Door mijn vader Christiaan, welke reeds dravers bezit sinds de jaren ’80. Mijn broer Koen en ik kregen op jonge leeftijd beiden een pony, waarmee we wedstrijdjes tegen elkaar reden in de weide. Wanneer ik de leeftijd van 14 jaar had bereikt kwam ik eerst uit in de bereden discipline (monté) en was het ‘Kolonel Jonath’ die mij m’n eerste overwinning bezorgde op de hippodroom van Tongeren. ”
   

 • Wat zou ik graag, over mezelf, in de krant lezen ?
  “Het zou leuk zijn eens een koers te winnen op ‘Waregem Koerse’.”
   

 • Kenmerken die mij als driver het best omschrijven:
  “Voor een koers zal ik altijd heel rustig omgaan met het paard, hetgeen hij ook voelt. Als je dit niet doet, kan dit al aanleiding geven tot een slecht resultaat.”
   

 • Was ik geen lad-jockey, dan was ik nu wellicht:
  “Voetballer! Ik heb gedurende zes jaar gevoetbald en deed dit heel graag. Twee tijdrovende hobby’s blijven combineren was uiteindelijk onmogelijk. Daarom heb ik voor de paarden gekozen en heb het me tot op heden nog niet beklaagd. ”
   

 • Drafsport is de schoonste discipline, omdat…
  “Omdat je een paard zoveel kan leren. Op training kan je alles uitproberen, om op die manier de beste inspanning van je paard te bekomen en volop voor de overwinning te gaan.”
   

 • Mijn voorbeeld gedurende mijn jeugdjaren was:
  “Ik heb vroeger altijd opgekeken naar mijn broer, wanneer hij de paarden trainde. Naast hem keek ik vooral op naar wijlen Kurt Martens. Hij was voor mij een echte topdriver en toptrainer! Ik heb enorm veel opgestoken van hem. Spijtig dat hij er niet meer is.”
   

 • Naast mijn beroep ben ik ook erg bedreven in:
  “De drafsport is zoals jullie weten slechts een hobby. Beroepsmatig ben ik actief als lasser bij ‘Stalinrichting Neirinck’ te Ruiselede, hetgeen ik heel graag doe. Mijn vrije tijd die nog overblijft, breng ik door met mijn vrouw Hanne en mijn zoontje van drie jaar oud, Loïc.”
   

 • Ik kan helemaal niet…
  “Ik kan helemaal niet tegen paarden waar je veel energie in steekt en die wanneer je ze in koers brengt alle kansen vergooien bij de start. Heel frustrerend!”
   

 • Voor een belangrijke koers heb ik volgend vast ritueel:
  “Ik probeer goed het programma te bestuderen om zo de belangrijkste concurrenten te kennen. Tevens probeer ik ook telkens vroeg te gaan slapen. Wat ik ook belangrijk vind, is om niet meer te luisteren naar anderen die je zenuwachtig maken vlak voor de koers. Eén goede raad: het ene oor in, het andere oor uit.”
   

 • De koers van mijn leven tot nog toe was:
  “Moeilijk één overwinning te kiezen. De overwinning op de ‘Nacht van het paard’ te Kuurne met ‘Dancing Girl’, ‘Kiwanis Koerse’ met ‘Ute Bo Mathi’ en de overwinning met ‘Escartien ter Blekte’ op ‘Oostende Koerse’ zijn allen prachtige herinneringen  ”
   

 • De koers met de slechtste ervaring was:
  “Die hou ik bewust niet bij. Die koersen probeer ik zo snel mogelijk te vergeten, hetgeen niet altijd even gemakkelijk is.”
 • De persoon in koers met de meeste fair-play is:
  “Moeilijk één iemand te noemen. De meest eerlijke vind ik Frank Van den Bergh.”
   

 • Na een sportieve nederlaag kom ik op andere gedachten door…
  “Door er samen met mijn vrouw over te babbelen. Zij kan mij vlug oppeppen om zodoende fris te zijn voor een volgende koers.”
   

 • Het beste paard dat ik ooit gereden/getraind heb:
  “Adriana Chip”
   

 • Het beste paard dat ik ooit in actie heb gezien:
  “Zonder twijfel ‘Bold Eagle’. Ze mogen me altijd bellen om een ritje te verzorgen!”
   

 • Ik ben komend seizoen op Waregem in actie te zien met blikvangers als:
  “Ik hoop het komend seizoen goed te doen met ‘Adriana Chip’, echt een merrie met veel potentieel. Met ‘Sesamo Om’, ‘Moni Maker’ en ‘Escartien ter Blekte’ zullen we er tijdens de zomermaanden ook staan!”
   

 • Mijn grootste wens voor het jaar 2017 is:
  “Gezond en gelukkig blijven en natuurlijk zoveel mogelijk koersen winnen!”

De locatie van de events

Holstraat 95

8790 Waregem

Een vraag?