Wat is drafsport?

Drafsport omvat 2 disciplines:

    • De meeste koersen worden aangespannen verreden, de driver neemt plaats in een sulky.
    • Daarnaast kan het paard ook bereden worden met een jockey in het zadel.

 

Het belangrijkste is dat het paard zijn drafgangen aanhoudt, bij het maken van meerdere galopsprongen wordt het paard in deze ren uitgesloten.

En omdat beelden veel meer zeggen dan woorden, dit filmpje (bron: Letrot.com) :

 

 

HET MATERIAAL VAN DE DRAVER

Dravers worden gefokt om deel te nemen aan draverijen met de sulky of onder het zadel.

De draver is maar voor één doel ontwikkeld: zo hard mogelijk draven. De gemiddelde snelheid van Belgische drafkoersen ligt tussen de 44 en de 51 km per uur.

Talent, trainingsmethodes, het beslag en de uitrusting van de draver zijn ook hier de belangrijke elementen.

Hieronder een kleine duiding waaruit de uitrusting van een koersende draver kan bestaan.

 

DE BASIS: TUIG, HOOFDSTEL EN SULKY

Iedereen die een poging onderneemt om in een sulky plaats te nemen zal eerst moeten leren inspannen en uitspannen. Het tuig bestaat uit een schoftstuk, buikriem, staartriem en een borstriem of kruisborst.

Ook het hoofdstel bestaat uit verschillende stukken (zijstukken en kopstuk) en riemen (neus-, keel- en frontriem), en mogelijks ook oogkleppen. Oogkleppen voorkomen dat het paard schrikt van onverwachte dingen. Niet elk paard kan er goed tegen als er andere paarden vlak achter hem draven. Het wordt dan onrustig wat de snelheid en de juiste verdeling van de krachten niet ten goede komt. Anderzijds kunnen oogkleppen een weinig gemotiveerd paard heviger maken doordat het paard achter zich niets ziet maar wel allerlei geluiden opvangt.

Het bit is er om het paard te sturen via lijnen (met vaste of verplaatsbare handvatten) en vormt het belangrijkste communicatiemiddel van de driver met zijn paard.

In aangespannen wedstrijden wordt gebruikt gemaakt van een sulky waarop de driver/pikeur zit. Dit tweewielige karretje is gemaakt van licht materiaal. De modernste (lees duurste) versies hebben een gewicht van amper drie kilogram. De dieren hoeven zich dus voor het voortbewegen van de last weinig in te spannen en kunnen het merendeel van hun energie geven aan een snelle voortbeweging.

 

SNEL DRAVEN: EEN KWESTIE VAN EVENWICHT

Een perfect evenwicht is de essentiële kwaliteit van een goede draver. Bij de draf gaan er twee benen te gelijk: rechtsachter en linksvoor – linksachter en rechtsvoor. Hoe beter dat evenwicht ontwikkeld is, hoe minder kans dat het paard tijdens de ren uit draf in galop overgaat. Iedere andere vorm van gang dan de draf heeft diskwalificatie tot gevolg. Het beslag speelt een belangrijke rol in een goede balans.

 

HULPMIDDELEN OM DE DRAVER TE MOTIVEREN

De driver kan zijn paard aansporen door middel van de zweep of zijn stem. Er zijn tevens een aantal middelen voorhanden ter motivatie van het paard: oorkappen, oorproppen en mobiele oogkleppen. Deze worden veelal in de eindstrijd uit- of dichtgetrokken.

Voor de dravers is er in tegenstelling tot andere paardendisciplines een ruim gamma aan uitrusting beschikbaar. Het is niet altijd een gemakkelijke opdracht om al het nodige materiaal voor de draver te voorzien. De driver speelt hierin een heel belangrijke rol. Hij voelt het paard perfect aan in koers en kan door zijn kennis en ervaring de eigenaar/trainer goede aanwijzingen geven.

 

De locatie van de events

Holstraat 95

8790 Waregem

Een vraag?